og om litt er kaffen klar...

Hva er Karri?

Eller Curry om du vil. Dette har jeg fundert på en stund, her følger noe av det jeg har lest meg til.

Curry er et britisk begrep som ble brukt så tidlig som på 16hundre tallet etter at «The Bitish East India Company» dro dit pepper’n gror. Det er en samlebetegnelse på all Indisk mat som har saus. I dag gjelder det også mat fra mange andre steder som for eksempel Jamaica, Kina og ikke minst Thailand. Dette på tross av at det er svært stor variasjon i disse rettene.

Det blir på samme måten som at vi skulle si stuing om allslags gryteretter vi har i vår europeiske kultur enten det er lapskaus, Bouef Bourgogne eller spagetti bolognaise! Sistnevnte er for øvrig litt utsatt for det samme fenomenet – i Bologna kalles det ragu.

Å kalle alt for stuing eller curry er ikke helt feil, men spesielt presist kan man jo ikke si at det er!

Indiske gryteretter er svært variert, det er likevel noen fellestrekk. Nesten alle inneholder løk, hvitløk og ingefær. Dette stekes (vanligvis) først, deretter diverse krydderblandinger ofte etterfulgt av tomater eller tomatpure. Så noe syrlig - lime, sitron, tamarind eller til og med eddik! (Vindaloo.)

Deretter kjøtt, fisk eller grønnsaker. Disse kan være grillet, stekt, kokt og/eller marinert på forhånd. Så kommer selve sausen. Yoghurt, smør, fløte og/eller kokosmelk – eller bare vann. Rettene kan også inneholde malte nøtter eller kokos. Med alle disse variantene blir det derfor meningsløst å referere til alle rettene med den samme betegnelsen.

Så slutt å si Curry! Si heller Rogan Josh, Vindaloo, Korma eller til og med Chicken Tikka Masala!

Bon Apetit!

Her Rogan Josh

Rogan Josh

 Krydderblanding til Rogan Josh